lentile contact

Sfaturi in vederea adaptarii lentilelor de contact

In cazul unui port necorespunzator al lentilelor de contact pot aparea anumite simptome cum ar fi : durere si senzatie de arsura la nivelul ochiului, roseata, vedere incetosata, senzatia de ochi uscat, sensibilitate ridicata la lumina (fotofobie).

Recomandari pentru portul lentilelor de contact

Intotdeauna spalati-va si uscati-va mainile inainte de manipularea lentilelor de contact. De fiecare data dupa utilizare se curata si dezinfecteaza lentilele. Recipientul unde se depoziteaza lentilele se curata si usuca dupa fiecare utilizare, apoi se pune solutie noua. Manipularea se recomanda sa se faca deasupra unei mese si nu deasupra chiuvetei, pentru a putea recupera lentila repede in cazul in care o scapati, iar gradul depozitarii bacteriilor ar fi mai mic. Inlaturati lentilele de contact inainte de a intra in apa. A nu se folosi apa de la robinet sau solutii saline pentru ingrijirea lentilelor.

lentile contact

Avantajele importante ale lentilelor moi includ: confort instantaneu, securitate pe ochi (riscul dislocarii este extrem de redus), stabilitate pe cornee, camp vizual complet, acuitate vizuala foarte buna. Sunt desigur cele mai recomandate lentile in foarte multe sporturi dupa unele pareri.

Acuitatea vizuala este desigur mai buna cu lentile rigide, dar acest aspect rare ori este mai important decat dezavantajele acestora precum predilectia catre dislocare in cazul unor socuri, confort redus, suscebilitatea la senzatia de corp strain din mediu cu praf si mizerie, necesitatea unei perioadei de acomodare.

In apa dulce proaspata (eventual clororificata), principalul risc este infectia cu Acanthamoeba, iar in apa sarata Vibrio alginolyticus si Vibrio parahaemolyticus.

Din fericire, toate formele de infectie prezentate mai sus sunt foarte rare si practic riscul infectarii este redus la zero daca lentilele sunt dezinfectate imediat dupa iesirea din apa. Prescrierea de lentile moi pentru innot necesita o urmarire ulterioara. Prescrierea de lentile rigide este practic evitata datorita riscului crescut de pierdere a acestora. Lentilele de contact moi plate si foarte subtiri vor asigura securitatea ochiului. Aceste tipuri de lentile ar putea avea performante vizuale sub fiziologice si sunt destinate portului foarte redus (numai cateva ore).

Lentilele cu un continut mai mare de apa, si in particular cele dispozabile, pot asigura o performanta vizuala mai buna pe un termen mai lung.

Prescrierea lentilelor de contact in sport

Gama variata de materiale, forme si solutii dau posibilitatea optometristilor de a alege cel mai bun sistem de lentile de contact.

Arborele principal al posibilitatilor de corectie este format din: lentile moi, lentile rigide sau ochelari. Lentilele suple (sclerale) sunt rareori prescrise in cazuri speciale.

lentile contact

In foarte putine cazuri, o forma specifica de corectie refractiva este indicata din punct de vedere medical. De exemplu, un sportiv cu un keratoconus avansat sau distorsiuni corneene de regula poarta lentile rigide, in cazul unor maladii epiteliale are nevoie de lentile moi, o sensibilitate corneeana mare presupune purtarea de ochelari. Din fericire aceste situatii sunt rare si sportivilor li se poate prescrie o forma de corectie vizuala specifica nevoilor vizuale.

Unica solutie pentru probleme specifice, unui atlet, avand keratoconus este sistemul combinat lentile moi-rigide .

lentile contact

Despre noi

Noi, Dyacris Optik, oferim servicii profesionale cu ajutorul aparaturii performante, a personalului calificat si a produselor de calitate superioara.

Ochelarii de care aveti nevoie pot fi prescrisi mult mai usor, printr-o metoda de investigare mai simpla decat probatul la infinit al lentilelor.

Yoseo Design © 2025. All Rights Reserved